Την ενίσχυση των αμυντικών του μέσων ανακοίνωσε το Ιράν, που ετοιμάζεται να αποκτήσει βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους κρουζ, πολεμικά αεροσκάφη και υποβρύχια. Σύμφωνα με την Τεχεράνη, η κατασκευή των όπλων και των μαχητικών δεν σχετίζεται με το πυρηνικό του πρόγραμμα και δεν προτίθεται να τη θέσει σε διαπραγμάτευση όπως απαιτούν οι ΗΠΑ και χώρες της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τον Ιρανό αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, που μίλησε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, «η αύξηση των δυνατοτήτων σε βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ … και η απόκτηση νέας γενιάς μαχητικών και βαρέων και μεγάλου βεληνεκούς σκαφών και υποβρυχίων με διάφορες οπλικές δυνατότητες είναι μεταξύ των νέων σχεδίων αυτού του υπουργείου».
Ο Αχαντί υποστήριξε δε ότι οι διεθνείς κυρώσεις απέτυχαν να εμποδίσουν την ανάπτυξη της ιρανικής βιομηχανίας όπλων.
«Έχουμε την απαραίτητη υποδομή και αυτό που χρειαζόμαστε να κάνουμε είναι έρευνα και ανάπτυξη και ταυτόχρονα να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε την αμυντική βιομηχανία βασιζόμενοι στις πολύ υψηλές επιστημονικές δυνατότητες της χώρας και στους δεκάδες χιλιάδες αποφοίτους του τεχνικού τομέα και της μηχανολογίας», δήλωσε ο Αχάντι, μιλώντας σε διπλωμάτες.
Η απόφαση της ιρανικής κυβέρνησης έρχεται να προστεθεί στην επιδεινούμενη κρίση στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Τεχεράνης, οι οποίες βρίσκονται στο ναδίρ μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Κατηγορώντας το Ιράν ότι δεν τηρεί τη συμφωνία, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επιβάλει αυστηρές οικονομικές κυρώσεις στη χώρα της Μέσης Ανατολής, καλώντας και τις χώρες συμμάχους του να τις ακολουθήσουν, με την απειλή ότι οι επιχειρήσεις του διαφορετικά θα χάσουν τα ωφελήματα της πρόσβασης στην αμερικανική αγορά. Μάλιστα, νέες κυρώσεις αναμένεται να επιβληθούν στις αρχές Νοεμβρίου.
Οι συνέπειες των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων στο Ιράν και η κακή κατάσταση της οικονομίας της χώρας -ανεργία, υψηλός πληθωρισμός κ.λπ.- έχει προκαλεί δυσαρέσκεια στη χώρα και προβλήματα στην κυβέρνηση του Χασάν Ροχανί. Μόλις πριν από μερικές ημέρες αποπέμφθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Μασούντ Καρμπασιάν, ενώ έχουν χάσει τις θέσεις τους και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Εφημερίδα των Συντακτών